
Recept na prípravu údeného bôčika.
Údený bôčik je údeninou, ktorá sa v domácnostiach pri varení využíva najčastejšie. Údený bôčik dochucuje veľa jedál a bez neho si nevieme predstaviť prípravu niektorých jedál.
Na prípravu potrebujeme:
- bravčový bôčik
- soľ
- vákuovačku
Bravčový bôčik narežeme na približne rovnaké kusy. Každý kus odvážime a vložíme do vrecúška určeného ku vákuovaniu. Do vrecúška nasypeme správne množstvo soli a vrecko uzavrieme vákuovačkou. Vložíme na 14/21 dní do chladničky a občas otočíme.
Pred údením mäso je potrebné bôčik povrchovo usušiť. Mäso zavesíme na vzdušné a chladné miesto, aby sa vysušilo. Pred vložením mäsa do udiarne je potrebné udiareň nahriať, aby sa vysušila od prípadnej vlhkosti. Potom údime bôčik približne 20 až 30 hodín , malou intenzitou dymu a teplotou od 20 do 25 stupňov Celzia. Vhodným nástrojom na údenie je generátor studeného dymu, ktorým sa dá ovládať intenzita dymu.
Na solenie použite 4-5 % soli z váhy mäsa. Ak je bôčik veľmi prerastený mäsom odporúčam dať menej soli.
Peter Macek