Recept na prípravu údeného bôčika.

Recept na prípravu údeného bôčika.
22. októbra 2018 Peter Macek

Recept na prípravu údeného bôčika.

Údený bôčik je údeninou, ktorá sa v domácnostiach pri varení využíva najčastejšie. Údený bôčik dochucuje veľa jedál a bez neho si nevieme predstaviť prípravu niektorých jedál.

Na prípravu potrebujeme:

  • bravčový bôčik
  • soľ
  • vákuovačku

Bravčový bôčik narežeme na približne rovnaké kusy. Každý kus odvážime a vložíme do sáčika určeného ku vákuovaniu. Na bôčik v sáčku nasypeme správne množstvo soli a sáčok uzavrieme vákuovačkou. Vložíme na 14/21 dní do chladničky a občas otočíme.

Pred údením vyberieme mäso zo sáčkov a utrieme. Mäso zavesíme na vzdušné a chladné miesto, aby sa vysušilo. Pred vložením mäsa do udiarne je potrebné udiareň nahriať, aby sa vysušila od prípadnej vlhkosti. Potom údime bôčik približne 30 až 36  hodín , malou intenzitou dymu a teplotou od 20 do 25 stupňov Celzia. Vhodným nástrojom na údenie je generátor studeného dymu, ktorým sa dá ovládať intenzita dymu.

Na solenie použite 5  % soli z váhy mäsa. Ak je bôčik veľmi prerastený mäsom odporúčam dať menej soli.

 

Peter Macek

Comments (0)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*