
Recept na prípravu údeného bôčika.
Údený bôčik je údeninou, ktorá sa v domácnostiach pri varení využíva najčastejšie. Údený bôčik dochucuje veľa jedál a bez neho si nevieme predstaviť prípravu niektorých jedál.
Na prípravu potrebujeme:
- bravčový bôčik
- soľ
- vákuovačku
Bravčový bôčik narežeme na približne rovnaké kusy. Každý kus odvážime a vložíme do vrecúška určeného ku vákuovaniu. Do vrecúška nasypeme správne množstvo soli a vrecko uzavrieme vákuovačkou. Vložíme na 14/21 dní do chladničky a občas otočíme.
Pred údením mäso je potrebné bôčik povrchovo usušiť. Mäso zavesíme na vzdušné a chladné miesto, aby sa vysušilo. Pred vložením mäsa do udiarne je potrebné udiareň nahriať, aby sa vysušila od prípadnej vlhkosti. Potom údime bôčik na studenom dyme približne 20 až 30 hodín, malou intenzitou dymu a teplotou od 20 do 25 stupňov Celzia. Vhodným nástrojom na údenie je generátor studeného dymu, ktorým sa dá ovládať intenzita dymu. Po údení je vhodné nechať bôčik dozrieť na chladnom a mierne prevetrávanom mieste 2 týždne.
Na solenie použite 4-5 % soli z váhy mäsa. Ak je bôčik veľmi prerastený mäsom odporúčam dať menej soli.
Peter Macek