Recept na prípravu a údenie bravčovej panenky s cesnakom na studenom dyme.

Recept na prípravu a údenie bravčovej panenky s cesnakom na studenom dyme.
24. septembra 2018 Peter Macek

Recept na prípravu a údenie bravčovej panenky s cesnakom na studenom dyme.

Príprava:

Základom je bravčovú panenku dobre nasoliť, potrieť s cesnakom a nechať odležať na chladnom mieste. Odporúčam použiť na uchovanie nasolenej a s cesnakom potretej panenky vákuovačku. Docielime tým to, že ku mäsu sa nedostane vzduch, čím zabránime prístupu mikroorganizmom. Mäso necháme takto dozrieť dva až tri týždne.

Na nasolenie je potrebné cca 3% soli z váhy mäsa. Cesnak podľa vlastného uváženia, no nie veľa, aby ste zachovali chuť bravčovej panenky. Ja používam na jeden kus panenky 1 – 2 strúčiky, podľa veľkosti.

Údenie:

Pred údením je potrebné bravčovú panenku osušiť. Najlepšie ju nechať visieť 24 hodín pred údením v chladnej a vzdušnej komore. Udiareň je potrebné pred vložením mäsa nahriať na teplotu okolo 25 stupňov C. Bravčovú panenku je potrebné údiť na studenom dyme okolo 25 st. C cca 20-24 hodín. Vhodným nástrojom na údenie je generátor studeného dymu, ktorý nájdete v našom obchode.

Po vyúdení treba nechať bravčovú panenku visieť na chladnom a vzdušnom mieste 1 až 2 týždne, aby dozrela.

Peter Macek

Comments (0)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*