
Moje údenie v nedávnej minulosti a dnes.
Údenie mäsa a iných potravín v domácej udiarni je súčasťou našich životov už od nepamäti. Ale žijeme v dobe, keď človek dokáže za pomoci nových technológii vytvoriť stále nové a dokonalejšie výrobky slúžiace našim potrebám. Tak je to aj s udiarňami.
Údenie v domácej udiarni v minulosti.
Ešte nedávno, pred rokom, som údil výrobky z mäsa v udiarni, ktorá bola vyrobená z drevených latiek, s medzerami, aby dym prechádzal pomedzi ne. Ohnisko som mal 1,5 metra od udiarne a dym som tvoril len tlením dreva na uhlíkoch. To aby som dosiahol studený dym. Údenie bolo zábavou, ale zároveň aj náročnou časovou aktivitou, pretože bolo potrebné stále sledovať ohnisko, aby sa nerozhorelo drevo a nevznikla vysoká teplota dymu. To už je ale minulosť a stará udiareň je fuč.
Pred rokom som našiel na internete ponuku generátorov studeného dymu. Zaujal ma princíp tvorby studeného dymu. A keďže najradšej údim na studenom dyme, tak som neváhal a zakúpil som si jeden. Nainštaloval som ho do mojej starej udiarne a začal hneď údiť. Generátor začal dymiť ako z dymovnice, bol som ohúrený. Tak som nakúpil bôčik, naložil ho na 14 dní a potom som ho začal údiť. To, čo nastalo, ma presvedčilo, že údenie generátorom dymu nie je to, čo bolo údenie s drevom. Udiareň bola medzi doskami deravá a dym z generátora nedokázal moju udiareň nahriať na potrebnú teplotu 25 stupňov Celzia. Zistil som, že v zime takto údiť nemôžem. Bol potrebný zdroj tepla a izolovaná udiareň.
Údenie v domácej udiarni dnes.
Zvážil som všetky náklady na novú udiareň a pustil som sa do navrhovania a výroby novej, drevenej udiarne. Udiarne, ktorá nemá medzery, ale má malý otvor dole a hore, tak aby dym mohol ideálne prechádzať medzi mäsom a nezdržiaval sa v komore príliš dlho. Nainštaloval som elektrickú špirálu a termostat, aby som mohol ovládať teplotu v udiarni a namontoval generátor studeného dymu.
Výsledok mojej snahy sa rýchlo dostavil k mojej spokojnosti. Údenie je naďalej mojím koníčkom a zábavou. Ale sú tu veľké pozitíva oproti moje starej udiarni. Dokážem totiž regulovať množstvo dymu a teplotu v udiarni, ktorá je stabilná. Výsledkom údenia je perfektná chuť a vzhľad mojich údených výrobkov.
V prípade záujmu o drevenú udiareň a príslušenstvo k udiarňam nájdete v internetovom obchode www.domacaudiaren.sk.
Peter Macek