
Domáca udiareň.
Údenie v domácej udiarni je pre mnohých z nás koníčkom a zároveň aj relaxom v dnešnom uponáhľanom živote. Ja sa venujem tejto činnosti už veľa rokov a stále získavam nové skúsenosti a rád sa s nimi podelím aj s inými priaznivcami domáceho údenia. Preto je v tomto článku mojou snahou opísať výhody a nevýhody niektorých typov domácich udiarni.
Drevená domáca udiareň.
Z môjho pohľadu je to asi najideálnejšia domáca udiareň. Jej výhodou je, že sa dá vyrobiť z ľahko dostupných materiálov a vyrobí si ju každý zručný človek. Zároveň vyzerá na záhrade prirodzene.
Výhody drevenej udiarne:
- jednoduchá výroba
- rýchly nábeh teploty
- na stenách udiarne sa pri riziku nízkych teplôt nevytvára kondenzát (v spojení so spalinami tvorba dechtu)
Nevýhody drevenej udiarne:
- nižšia živostnosť ( záleží však na výbere druhu dreva a umiestnení udiarne. Napr. pri červenom smreku, je životnosť udiarne oveľa vyššia, ako pri smreku.
Murovaná domáca udiareň.
V minulosti často stavaná udiareň. Často bola umiestnená blízko hospodárskych budov a podobne. Stavala sa z plných tehál.
Výhody murovanej udiarne:
- dlhá životnosť udiarne
- steny sa dokážu po čase nahriať a držia určitú dobu teplotu v udiarni
- na stenách udiarne sa pri riziku nízkych teplôt nevytvára kondenzát
Nevýhody murovanej udiarne:
- pomalší nábeh teploty v udiarni
- nutnosť pred údením dobre vyhriať udiareň, aby steny sa steny udiarne vysušili od prípadnej vlhkosti
- prácnosť stavby udiarne
Plechová domáca udiareň.
V minulosti sa plechové udiarne vyrábali z akejkoľvek plechovej skrini. Dnes sú výrobcovia, ktorí vyrábajú rôzne udiarne. Vyrábajú izolované a neizolované udiarne.
Výhody plechovej udiarne:
- jednoduchá výroba z akejkoľvek plechovej skrini
- rýchly nábeh teploty
Nevýhody plechovej udiarne:
- tvorba kondenzátu po vnútorných stenách pri nízkych teplotách ( hlavne pri neizolovaných stenách) a následne tvorenie dechtu
- krátka životnosť pri plechoch, ktorí nie sú z nehrdzavejúcej ocele
Na záver je dobré si uvedomiť, že údenie nie je jednoduchá záležitosť. Treba určitú dávku trpezlivosti a skúseností, ak chcete dosiahnuť požadovaný výsledok. To, akú udiareň si vyberiete, je na vás. Údiť sa dá v podstate v čomkoľvek. len treba dodržať zásady údenia a tie sú stabilná teplota (minimálne 18 stupňov Celzia) a primerané množstvo dymu. Na dosiahnutie dobrých výsledkov pri údení vám pomôžu aj niektoré výrobky, ktoré ponúkam v mojom elektronickom obchode.