Domáca udiareň

Domáca udiareň
3. novembra 2019 Peter Macek

Domáca udiareň.

Údenie v domácej udiarni  je pre mnohých z nás koníčkom a zároveň aj relaxom v dnešnom uponáhľanom živote. Ja sa venujem tejto činnosti už veľa rokov a stále získavam nové skúsenosti a rád sa s nimi podelím aj s inými priaznivcami domáceho údenia. Preto je v tomto článku mojou snahou opísať výhody a nevýhody  niektorých typov domácich udiarni.

Drevená domáca udiareň.

Z môjho pohľadu je to asi najideálnejšia domáca udiareň. Jej výhodou je, že sa dá vyrobiť z ľahko dostupných materiálov a vyrobí si ju každý zručný človek. Zároveň vyzerá na záhrade prirodzene.

Výhody drevenej udiarne:

  • jednoduchá výroba
  • rýchly nábeh teploty
  • na stenách udiarne sa pri riziku nízkych teplôt nevytvára kondenzát (v spojení so spalinami tvorba dechtu)

Nevýhody drevenej udiarne:

  • nižšia živostnosť ( záleží však na výbere druhu dreva a umiestnení udiarne. Napr. pri červenom smreku, je životnosť udiarne oveľa vyššia, ako pri smreku.

Murovaná domáca udiareň.

V minulosti často stavaná udiareň. Často bola umiestnená blízko hospodárskych budov a podobne. Stavala sa z plných tehál.

Výhody murovanej udiarne:

  • dlhá životnosť udiarne
  • steny sa dokážu po čase nahriať a držia určitú dobu teplotu v udiarni
  • na stenách udiarne sa pri riziku nízkych teplôt nevytvára kondenzát

Nevýhody murovanej udiarne:

  • pomalší nábeh teploty v udiarni
  • nutnosť pred údením dobre vyhriať udiareň, aby steny sa steny udiarne vysušili od prípadnej vlhkosti
  • prácnosť stavby udiarne

Plechová domáca udiareň.

V minulosti sa plechové udiarne vyrábali  z akejkoľvek plechovej skrini. Dnes sú výrobcovia, ktorí vyrábajú rôzne udiarne. Vyrábajú izolované a neizolované udiarne.

Výhody plechovej udiarne:

  • jednoduchá výroba z akejkoľvek plechovej skrini
  • rýchly nábeh teploty

Nevýhody plechovej udiarne:

  • tvorba kondenzátu po vnútorných stenách pri nízkych teplotách ( hlavne pri neizolovaných stenách) a následne tvorenie dechtu
  • krátka životnosť pri plechoch, ktorí nie sú z nehrdzavejúcej ocele

 

Na záver je dobré si uvedomiť, že údenie nie je jednoduchá záležitosť.  Treba určitú dávku trpezlivosti a skúseností, ak chcete dosiahnuť požadovaný výsledok. To, akú udiareň si vyberiete, je na vás. Údiť sa dá v podstate v čomkoľvek. len treba dodržať zásady údenia a tie sú stabilná teplota (minimálne 18 stupňov Celzia) a primerané množstvo dymu. Na dosiahnutie dobrých výsledkov pri údení vám pomôžu aj niektoré výrobky, ktoré ponúkam v mojom elektronickom obchode.

 

 

 

 

 

 

Comments (0)

Leave a reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

*